Cukrovka

Zhrnutie

Diabetes mellitus (skratka DM, iné názvy: cukrovka, diabetes) je skupina metabolických ochorení, spojených so zvýšenou alebo zníženou hladinou glukózy v krvi. Nevhodná koncentrácia glukózy v krvi ovplyvňuje chemické reakcie a vlastnosti telesných tekutín. To môže okamžite spôsobiť prekyslenie, zmenu osmotického tlaku, bezvedomie, smrť. Dlhodobo spôsobuje srdcovocievne choroby, mozgovú porážku, ochorenie obličiek, vredy na nohách, poškodenie zraku, kvasinkové infekcie. Neliečená cukrovka sa obvykle časom (roky) zhoršuje, od slabých prejavov až po život ohrozujúce.

Podžalúdková žľaza (pankreas) kontroluje koncentráciu glukózy v krvi a vylučuje hormón inzulín, ktorý je signálom pre bunky tela aby pohlcovali cukor, čím sa znižuje koncentrácia cukru v krvi. Pri poškodení pankreasu sa slabo vylučuje inzulín. Ak je pacient obézny (širší pás), tak bunky tela nereagujú dostatočne na inzulín, nevstrebávajú cukor dostatočne. Na regulácii cukru sa podieľajú aj iné orgány a látky, napríklad pri črevných ťažkostiach je ovplyvnená aj regulácia cukru v krvi.

Liečba cukrovky spočíva v diéte a pravidelnej strave, pravidelnej telesnej námahe, liekoch, zjedenia sladkostí v prípade nebezpečne nízkej hladiny. Ak nieje pankreas poškodený z dôvodu dedičnej choroby, môžno ho vyliečiť odstránením príčiny poškodenia, napríklad odstránením jedov z tela. V prípade obezity pomôže schudnutie.

Znížená hladina cukru sa prejavuje závraťami (pocit upadania do bezvedomia), vysoká hladinami sa prejavuje ako únava (ospalosť, malátnosť), časté močenie, zvýšený smäd a hlad. Koncentrácia glukózy sa dá zmerať prístrojom, glukomerom. Zdravý človek má 3,3 - 5,5 mmol/l. Po jedle je hodnota vyššia, ale do dvoch hodín klesá pod 7,8.

Typy cukrovky

1. typ - inzulín sa netvorí čiastočne alebo úplne. Vyskytuje sa najčastejšie u mladých ľudí. Veľakrát sa objaví po prekonaní infekcie. Život pacienta závisí od podávania inzulínu.

2. typ - nefunguje regulácia tvorby inzulínu alebo sa ho tvorí po jedle málo. Tento typ je najčastejší, vyskytuje sa u ľudí ktorí sú starší, obézni alebo málo aktívni. Liečba spočíva v diéte, pohybe a liekoch na zvýšenie účinku inzulínu.

Hladina cukru v krvi

U zdravých ľudí nikdy neklesne pod 3,3 mmol/l a nalačno nestúpne nad 5,5 mmol/l. Po jedle je vyššia, do dvoch hodín klesá pod 7,8. Nad 10 sa vylučuje močom.

Ak je hodnota ráno na lačno nad 7, jedná sa o cukrovku. Vysoké hladiny poškodzujú cievy, nervy, svaly.

Ak hodnota klesne pod 3,3 mmol/l, prejavia sa príznaky nedostaku cukru pre mozog: chvenie, úzkosť, potenie, pocit tepla, zvýšený tlak, zvýšená činnosť srdca. Ak klesne pod 2,8 mmol/l, prejavia sa príznaky porušenía funkcií mozgu: bolesti hlavy, dvojité videnie, poruchy videnia, kŕče, obrny, závraty, zätené správanie, poruchy reči, nálady, správania. Prvá pomoc sú rýchlo vstrebateľné sacharidy, napríklad sirup, ovocná šťava, cukrík. Po zlepšení treba zjesť 10 – 20 g pomaly vstrebateľných sacharidov, napríklad chlieb, aby krvný cukor zas neklesol. Ak je pacient v bezvedomí, treba mu vpichnúť glukagón do svalu. Je to hormón ktorý rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi a každý diabetik ho má mať pri sebe. Efekt sa dostaví do 15 minút. Treba zavolať lekára, ktorý aplikuje 40-percentný roztok glukózy do žily. Najlepšie je diabetika s ťažkou hypoglykémiou dopraviť do nemocnice, kde ho ďalej liečia infúznou liečbou.

Nízka hladina krvného cukru môže viesť až k hlbokému bezvedomiu. Opakované hypoglykemické kómy môžu spôsobiť trvalé poškodenie mozgu, ako prvá sa poškodzuje mozgová kôra. Hypoglykemickú kómu často sprevádzajú aj kŕče. Tento závažný stav sa v 3 až 10 percentách môže končiť smrťou. Okrem toho diabetikov s hypoglykémiou ohrozuje infarkt, cievna mozgová príhoda i náhla smrť. Správne zvolená liečba spolu s dodržiavaním zásad životného štýlu, pravidelnou kontrolou hodnôt cukru v krvi a správnou výživou však dokážu výkyvom hladín cukru zabrániť.

Liečba

Diéta

Odporúča sa jesť zelenina, trochu ovocia, strukoviny, celozrnné výrobky, hydina, ryby. Treba sa vyhýbať veľkým množstvám sacharidov, potravín rýchlo uvoľňujúce sacharidy (biele pečivo, sladké nápoje, ovocie), umelým sladidlám, jedlám s vysokým obsahom tuku (ak má pacient vysokú hladinu cholesterolu) a soli. Pacienti, ktorí sa držia rád odborníkov a dietológov majú väčšiu šancu udržať si hladinu cukru v krvi vyrovnanú a vyhnúť sa tak komplikáciám spojeným s touto chorobou. Diabetici by tiež mali jesť počas dňa pravidelne, aby tak predišli veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Strukoviny a ovsené vločky obsahujú celulózu, ktorá spomaľuje uvoľňovanie cukrov do krvi. Glykemický index je číslo od 0 do 100, ktoré vyjadruje ako rýchlo sa cukor z potraviny vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, a tým aj ako rýchlo vedie k pocitu hladu.

Potraviny upravujúce hladinu cukru

  • Tmavá čokoláda zlepšuje inzulínovú citlivosť buniek, znižuje krvný tlak a množstvo „zlého“ cholesterolu, posilňuje cievy.
  • Zelený čaj obsahuje antioxidant EGCG, ktorý má vplyv na pružnosť ciev a stabilizáciu hladiny glukózy v krvi.
  • Škorica, 1 až 3 čajových lyžičiek denne, zvyšuje citlivosť buniek na inzulín a tým znižuje hladinu glukózy v krvi. Pozor, čínska škorica je v takomto množstve jedovatá, treba si zohnať cejlónsku.
  • Hovädzie mäso, mlieko v malom množstve, a vajcia obsahujú v tuku CLA, ktoré napráva nestabilnú hladinu cukru, pomáha v boji proti rakovine a srdcovým chorobám. Viac CLA je v kvalitnom hovädzom mäse z dobytka kŕmeného trávou, a spracované len do najnižšej nevyhnutnej miery. Hovädzie mäso obsahuje aj kvalitnú bielkovinu, železo, vitamíny B.
  • Brokolica, surový syr, zelená fazuľa, trávou kŕmené hovädzie mäso - obsahujú chróm, ktorý zlepšuje citlivosť buniek na inzulín. Brokolica ho má zďaleka najviac.

Zdroje

  1. Diabetes všeobecne: sk wikipedia , en wikipedia , *cukrovka.org , zivot.sk - strážiť hodnoty
  2. Diéta: *cukrovka.org - ako zvrátiť , badatel,net - 12 jedál , badatel.net - 9 superpotravín
  3. lieky: metformín , inzulín